https://www.ilovemyinterior.nl/wp-content/uploads/2017/06/closeupcopy-1050x1575.jpg

Zo kweek je je eigen avocado-plant

Dikke kans dat jij net zoals heel veel andere mensen in de wereld, stapelgek bent op avocado’s. Als broodbeleg, door de salade, als ingrediënt in (vegan) brownies, als topping in een wrap. Je kunt de groene, zachte, volvette vrucht echt voor zoveel gerechten gebruiken. Geen wonder dat hij zo snel onze harten en de supermarkten heeft veroverd.

Maar hoe leuk zou het zijn als je je eigen avocado-plant zou kunnen laten groeien? Dit zou op een gegeven moment geld moeten besparen, het is minder belastend voor het milieu én met planten bezig zijn is ook nog eens heel rustgevend. Daarnaast zijn planten en groen in je huis ook nog eens heel bepalend voor welke sfeer je je interieur uit wilt laten stralen. Met de juiste potten en materialen, sluit die avocado-plant die je zelf gaat kweken helemaal aan bij de rest van je spullen en styling!

Dit is wat je nodig hebt om een avocado-plant te laten groeien

  • Rijpe avocado
  • 3 cocktailprikkers
  • Kleine glazen pot, bijvoorbeeld de Zakkia Glass Vessel
  • Mes
  • Water
  • En als je er één hebt zou een tafelkasje echt ideaal zijn! Zo niet, dan werk het zonnigste, warmste plekje op de vensterbank ook prima.

Snij de avocado doormidden. Probeer de pit zoveel mogelijk met rust te laten. Het kan wel wat krasjes en butsen verdragen, maar niet teveel!

Maak de pit schoon en steek de prikkers in het midden, in een kleine hoek naar boven (zie ook de foto). Zorg ervoor dat de puntige kant van de pit naar boven staat. De onderkant van de pit zou een piepklein steeltje moeten hebben, waaruit na een tijdje de wortels komen.

Je creatie zou nu op de rand van een potje of glas moeten kunnen hangen.

Vul het glas met water, zodat de pit half onder water komt te staan.

Plaats nu het glas met daarin de pit in een kleine tafelkas of op de warmste, zonnigste plek die je in huis kunt vinden. Het is namelijk heel belangrijk dat de pit goed heet wordt. Zon en warmte zijn de sleutelwoorden bij het kweken van avocado’s!

Blijf het water gedurende de dagen aanvullen, totdat de pit openscheurt. Dit is een goed teken!

Aan de onderkant zal nu een wortel beginnen te groeien en uiteindelijk ook een scheut met mini-blaadjes. Dit kan alleen best een hele tijd duren, maanden zelfs! Heb dus geduld!. Maar als dit moment in het proces eenmaal is aangebroken, dan gaat het snel.

Wanneer de pitten echt best wat wortels en blaadjes hebben, is het tijd om de hele boel te gaan verpotten. Plaats een pit per pot, bijvoorbeeld in de Zakkia Concrete Pot. De potgrond moet best nat blijven, dus zorg ervoor dat je ze vaak water geeft. Op die manier groeien ze lekker snel.

Dus, zoals je ziet, het is helemaal niet moeilijk om een avocado-plant te laten groeien! Het enige wat je écht nodig hebt, is heel veel geduld.

Succes!

Foto’s: Hanna in the House, gemaakt door Hannah Thinnesen Trickett

 
There are no comments

Add yours