https://www.ilovemyinterior.nl/wp-content/uploads/2015/07/zelf-meubels-maken-van-pallets-e1436121426863.jpg

Steigerhouten meubelen zelf maken: volg deze stappen

Er zijn mensen die zeggen dat steigerhout op zijn retour is, maar wij zijn nog heel enthousiast over het materiaal! En waarom niet? Het is overal te krijgen, heeft een robuuste, stoere uitstraling en is makkelijk om mee te werken. 

Steigerhout gebruiken voor meubelen is eigenlijk heel milieuvriendelijk. De planken hebben namelijk al een heel leven geleid in de bouw. Ze zijn vooral gebruikt in steigers – vandaar ook de naam. Steigers moeten stevig zijn en daarom kun je er vanuit gaan dat steigerhout (meestal) van goede kwaliteit is. 

Steigerplanken kopen

Steigerplanken worden doorgaans gemaakt van vuurhout, waarvan de fijnspar de leverancier is. Als de planken net zijn gezaagd, oogt het hout lichtgeel. Dit verandert echter snel, want door invloeden als regen en zon,  vergrijst het hout.

Ga je zelf meubels maken van steigerhout? Dan bestaat je eerste keus uit de overweging voor oude of nieuwe planken. Voor beiden is wat te zeggen. De oude, vergrijsde planken hebben een robuuste uitstraling en een verhaal achter de rug. Ideaal dus voor een industrieel interieur! Dit gebruikte hout kun je bij een steigerbouwer halen, of Google even op ‘steigerplanken kopen’. Er zijn tegenwoordig best wat bedrijven te vinden die handelen in gebruikt hout. Hou jij juist wat meer van orde, netheid en nieuwe dingen? Koop je planken dan gewoon nieuw bij de bouwmarkt. 

Wat je je ook af moet vragen: waar komen je meubels van steigerhout te staan? Buiten of binnen? Afhankelijk hiervan kun je mindere of betere kwaliteit kopen. Dit scheelt natuurlijk meteen in de prijs!

salontafel steigerhout zelf makenMeubels: de basis van je huis

Meubels vormen de basis van je interieur stijl en inrichting en zijn een flinke hap uit je budget. Je hebt er dan ook nogal wat van nodig: banken, stoelen, tafels, kasten, een bed. Ben je handig met gereedschap en een beetje creatief? Dan kun je prima besparen op deze aankopen door gewoon zelf steigerhouten meubelen te maken! Grote voordeel: je kunt het meubel precies zo maken als jij wilt én precies op maat gemaakt.

steigerhout tafel zelf makenMaak een stappenplan voor je steigerhouten meubelen zelf gaat maken

Ben je er uit en ga je steigerhouten meubelen zelf maken? Dan heb je eerst een bouwtekening nodig. Hierop schets je globaal hoe het meubel eruit komt te zien. Hierna maak je de tekening wat duidelijker met strakke lijnen, waarbij je bij elke zijde de juiste afmetingen zet. Zo weet je precies hoeveel en welke maat steigerplanken je aan moet schaffen. Als je hiermee begint, zul je een hoop tijd en geld besparen!

Verder heb je nodig:
  • Zaag
  • Boormachine
  • Schuurmachine
  • Schroeven
  • Enkele verbindingslatten
  • Potlood
  • Rolmaat

Met het lijstje met de afmetingen en overige benodigdheden kun je naar de bouwmarkt of houtspeciaalzaak. Hier kunnen de medewerkers jou prima adviseren over de soort hout die je nodig hebt. 

loungebank steigerhout zelf makenSteigerhout beits

Steigerhout kun je in principe onbewerkt laten, omdat het al zo’n lang leven in de buitenlucht achter de rug heeft. Maar door een laagje bescherming aan te brengen, kun je wel langer genieten van de looks van je zelfgemaakte meubel. Gebruik hiervoor een speciale beits – deze heb je voor binnen en buiten. Je verlengt hiermee niet alleen de levensduur van het meubel, maar je kunt ook bepaalde aspecten van de eigenschappen van het hout benadrukken. Ga bijvoorbeeld voor white grey of een antraciete wash. 

Steigerhouten meubelen zelf maken 1

 

Hairpin tafelpoten

 

 

 

 
There are no comments

Add yours