https://www.ilovemyinterior.nl/wp-content/uploads/2016/10/Scandinavische-merken-5.jpg

Scandinavische merken

Bekijk jij alles wat uit Scandinavië komt op het gebied van interieur ook met wat meer aandacht? De producten die uit deze landen (Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland) komen zijn  stuk voor stuk slim ontworpen, met oog voor functionaliteit. Eenvoudig, maar slim design. Een onverwoestbare kwaliteit. Waarom zou je nog iets anders kiezen?

De Scandinavische interieurstijl omarmt aarde- en pasteltinten en natuurlijke materialen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de noordelijke ligging met koelere temperaturen. Mensen die in deze landen wonen zijn bezig om hun huis zo licht en warm mogelijk te maken, met veel oog en respect voor de natuur. Dat betekent veel hout, veel wit, veel verschillende soorten textiel en simpele vormen

Boodschap en identiteit

Het precieze geheim van succesvolle, Scandinavische merken is wat lastig te benoemen. Wat wel heel duidelijk te zien is, is dat eigenlijk alle merken sterk vast houden aan hun eigen, oorspronkelijke identiteit. Natuurlijk kun je niet tientallen jaren door met dezelfde designs, maar wel met een bepaalde boodschap die achter de ontwerpen zit. En juist hierdoor zijn de merken uit Scandinavië onderscheidend van de rest.

Natuurlijk zijn er ook overeenkomsten te vinden tussen de verschillende Scandinavische merken. Zo worden er veel grafische prints gebruikt om wat speelsheid toe te voegen in een wit (en daarom nogal snel saai) interieur. Ook de strakke lijnen en de functionaliteit van de ontwerpen komen in bijna ieder product terug.

Kijk maar eens naar de Pipeline van NUR. Je kunt ‘m als vaasje gebruiken, als kandelaar en als een opbergoplossing met een knipoog, bijvoorbeeld voor make-up kwasten. Of zet er een paar mooie veren in en zet het gewoon neer als decoratie. Zoveel mogelijkheden, in zo’n simpel design!

Scandinavische merken

Bodum, IIttala en Marimekko – die ken je vast al jaren.

De keukenspullen van Bodum zijn betaalbaar en hebben toch een innovatief ontwerp. Het zal je niet verbazen dat er nogal wat prijswinnende ontwerpen bij zijn. De cafetière Bistro van Bodum is bijvoorbeeld zo’n klassieker.


Het merk Iittala is van een heel andere (prijs)klasse. Items van dit merk die op mijn verlanglijstje staan, moet even wachten totdat we genoeg hebben gespaard. Het glaswerk, serviesgoed en de woondecoraties zijn daarentegen ontworpen voor levenslang gebruik en tijdloos genieten. Het is de investering uiteindelijk dus meer dan waard!

Marimekko komt uit Finland en ontwerpt alles wat met stoffen te maken heeft. Kleding, tafelkleden of tassen: het zijn stuk voor stuk unieke producten. De designs zijn net wat speelser dan je normaal gewend bent van de Scandinavische interieurmerken.

Scandinavische meubels

Hoe zit het met de Scandinavische meubels? Deze zijn functioneel, comfortabel en hebben een minimalistisch ontwerp. Ondanks deze ietwat degelijke omschrijving, zijn ze toch echt niet saai! Kijk eens naar de meubels van HAY, MUUTO, House Doctor, MOEBE of NUR Design. De designers maken slim en innovatief gebruik van oude materialen. Of het nu krukjes of tafels zijn; het design is telkens verrassend. De basismaterialen die door de Scandinavisch merken worden gebruikt, zijn altijd van een onbetwist goede kwaliteit.

Wat me elke keer weer doet verbazen bij spullen van een Scandinavisch interieurmerk, is dat ze je een wow-gevoel geven. De slimme en strakke ontwerpen geven mijn kamer een nieuwe aanblik en toch wordt het nooit te vol. De serene sfeer van Zweedse naaldbossen en noorderlicht in mijn eigen huis – ik kan er al bij wegdromen.
There are no comments

Add yours