https://www.ilovemyinterior.nl/wp-content/uploads/2018/04/Cottage-tuin.jpg

Weg met het asfalt! Zo creëer je een groene tuin die weinig onderhoud vergt

Nederlanders zijn er een ster in om hun tuin op elke vierkante centimeter vol te gooien met iets ‘onderhoudsvriendelijks’ als tegels, asfalt, grind of kunstgras. Alleen echt milieuvriendelijk is niet. Het regenwater kan nergens heen, belangrijke insecten als bijen blijven weg en de tuin wordt er alleen maar warmer van.

Nu het lekkere weer zo nu en dan weer de kop opsteekt, verplaatst het leven zich langzaam naar de tuin. Je zoekt er verkoeling, vrijheid en ruimte om je heen. En rust ook, even zonder de televisie en andere afleidende schermen.

Maar wat is nu eigenlijk een tuin zonder groen? Toch hebben veel Nederlanders het overgrote deel van de tuin bestraat. Makkelijk voor de loungeset, partytent en de kinderen. Dat is inderdaad waar. Maar het is ook de doodsteek voor waterafvoer en ‘stadsnatuur’. Vogels blijven weg, belangrijke insecten die zorgen voor bestuiving blijven weg. Gelukkig maar dat steeds meer mensen een groene buitenruimte creëren, onder andere gevoed door een steeds groter bewustzijn voor groen leven, duurzame energie en gezond eten. Dat blijkt ook uit cijfers van de branche-organisatie Tuinbranche Nederland. Uit hun jaarlijkse onderzoek naar de uitgaven voor de tuin bij tienduizend consumenten blijkt dat de omzet voor planten in 2017 met 11 procent steeg!

Om die trend nog verder te laten groeien, verzamelden wij een aantal tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Want in een groene tuin vind je nu eenmaal meer verkoeling (stenen houden warmte vast en planten houden de zon juist weg en zorgen voor schaduw) en rust. Argumenten als ‘een tuin onderhouden is zoveel werk’ en ‘ik heb geen groene vingers’ zijn vanaf nu verleden tijd!

Onderhoudsvriendelijke tuin: tip 1

Laten we hiermee beginnen: natuurlijk ‘mag’ je een groot deel van de tuin gewoon bestraat houden, precies om de voordelen die we al noemden. Je kunt er je zitje maken en de kinderen naar hartelust stoepkrijten. Houd ongeveer 2/3 groen en 1/3 verhard.
Wist je trouwens dat van alle oppervlakte die Nederlandse tuinen beslaan, 40% verhard is? Samen is die oppervlakte net zo groot als twee maal de Oostvaardersplassen. Je kunt dus echt veel betekenen voor de natuur als je je tuin wat groener maakt.

Groen tegen de schutting aan: tip 2

Een tuin groener maken en uitnodigender voor vogels, kan al heel simpel. Namelijk door klimop tegen je schutting te zetten. Deze knip je gewoon 1 keer in het jaar bij om ‘m in het gareel te houden en verder geniet je lekker van het groen.

Klimop tegen de schutting

Laat je tegels ophalen: tip 3

Bij veel gemeenten wordt grof vuil aan huis opgehaald. Zo hoef je dus niet al te veel moeite te doen om tegels kwijt te raken. Op de leeg gekomen plekken, kun je vervolgens (veld)bloemen zaaien. Deze hoeven alleen onder een laagje potgrond te liggen en af en toe water te krijgen en zorgen daarna voor een prachtige kleurenbom.

Veldbloemen

Veldbloemen

Andere optie: zet de tegels als ‘gratis af te halen’ op Marktplaats. Hier komen (uit ervaring) veel reacties op!

Kies voor volle bodembedekkers die geen aandacht nodig hebben: tip 4

Je wilt liever niet teveel naar al dat groen omkijken. Kies daarom voor een onderhoudsvriendelijke bodembedekker. Sommige planten staan jaren goed, zonder dat je er echt voor hoeft te zorgen. E onthoud: waar al planten staan, kan geen onkruid groeien. Voorbeelden van planten die minimale zorg nodig hebben zijn lavendel (overigens ook zeer in trek bij bijen en hommels en ze ruiken heerlijk), salie, zonnehoed en glansmispel.

Salie (of salvia)

Roze zonnehoed

Lavendel

Overigens is de beste tip om in het tuincentrum gewoon eens navraag te doen naar welke planten en ander groen het minste onderhoud nodig hebben. Zij helpen je graag verder! Zo is de keten Intratuin net een samenwerking aangegaan met de Vogelbescherming; zij willen het consumenten nog makkelijker maken om te ‘vergroenen’.
There are no comments

Add yours