https://www.ilovemyinterior.nl/wp-content/uploads/2018/02/Tiny-House-for-us.jpg

Modern, strak en toch warm: een multiplex keuken

In de jaren ‘90 was hout een grote factor in de keuken. Denk aan donkere, eiken kastjes en glanzende, granieten aanrechtbladen. Sindsdien is de trend 180 graden gedraaid, maar de laatste tijd lijkt één onderdeel weer een comeback te maken.

We hebben het over plywood, in het Nederlands ook wel multiplex genoemd. Het materiaal is ontzettend goedkoop, makkelijk te bewerken en overal verkrijgbaar. Toch geeft het een verrassend, modern en tegelijkertijd chique effect. Het zorgt voor warmte en textuur in een minimalistische keuken en combineert geweldig met allerlei materialen. Of het nu RVS, marmer of beslagen koper is.

Multiplex keuken: mooi contrast

In 2018 bestaan veel trends uit contrasten. Gemixte metalen, fluweel en gladde stoffen, planten in een industriële omgeving. Ook multiplex past perfect in dit plaatje. Normaal wordt het materiaal gebruikt in de bouw of voor tijdelijke ruimtes, nu als hoofdmateriaal in je geliefde keuken. Over contrast gesproken! Het robuuste hout zorgt voor zowel met ieder materiaal en toepassing voor een tegenstelling. Een strakke, witte keuken wordt er wat warmer door en een keuken die helemaal van multiplex is, wordt warmer door het neerzetten van planten. Maar een chique uitstraling is ook gewoon mogelijk! Wat dacht je van marmeren aanrechtbladen en spatwanden en messing kranen, in combinatie met het multiplex?

Goedkoop alternatief

Ben je je keuken helemaal zat? Dan is het redelijk makkelijk om met een zaag en ander juist gereedschap zelf te gaan verbouwen. De goedkoopste multiplex plaat bij een bouwmarkt als de Hornbach kost je maar €3,95. Na het installeren van de keuken is wel heel belangrijk om het hout te behandelen met een olie, zodat het water er niet in kan trekken. Kies voor een kleurloze als het resultaat wat donkerder mag worden. Wil je de lichte, blanke look juist behouden? Dan moet je voor een witte olie gaan. En ook als aanrechtblad kun je gewoon multiplex gebruiken. Breng dan alleen wat meer lagen olie aan en behandel het hout minstens één keer per jaar opnieuw.

Inspiratie multiplex keuken

Het klinkt je misschien nog een beetje gek in de oren, zo’n multiplex keuken. Maar de resultaten zijn echt verbazingwekkend! Niet voor niets gebruiken hippe koffie- en eettentjes het materiaal vaak in hun interieur. Wij zochten de mooiste voorbeelden van multiplex keukens bij elkaar. Welke is jouw favoriet?


Made Architects

Studio Reset 

Dezeen 

Bespoke Projects 

Tiny House for us 

Jaellundtofta 

Loft76 

Paper & Stitch There are no comments

Add yours