https://www.ilovemyinterior.nl/wp-content/uploads/2017/04/cd98062e9d19bcd50d975ef995758e3c.jpg

Waar moet je allemaal rekening mee houden wanneer je isolatieglas aanschaft?

Het glas in je woning vervangen, kan je heel wat hoofdbrekens kosten. Je moet rekening houden met verschillende zaken en de mogelijkheden zijn veel groter dan louter enkel glas vervangen voor dubbel glas. 

U-waarde
Een van de dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van nieuw glas is de U-waarde, ofwel de isolatiewaarde. Hiermee wordt aangegeven hoe groot het warmteverlies is. U-waarde wordt uitgedrukt in de formule W/m2k. Een lage U-waarde betekent dat je woning beter wordt geïsoleerd.

Dubbel glas
Een populaire optie is dubbel glas, ook wel isolatieglas genoemd, waarbij de twee glasbladen van elkaar worden gescheiden door een spouw die is gevuld met lucht. 

Een meer geavanceerde methode is om de spouw te vullen met (Argon) gas, terwijl er op een van de glasbladen een coating wordt aangebracht. Dit type isolatieglas is bekend onder de naam HR++ glas of hoogrendementsglas.

Een overzicht van alle verschillende typen isolatieglas kun je bekijken op https://www.inkoopglas.nl/.

Inzicht in de isolatiewaardes
Om inzicht te krijgen wat de isolatiewaarde nu eigenlijk in de praktijk betekent, volgen hier een aantal voorbeelden. 

Zo heeft enkel glas van 4mm dik een U-waarde van 5.0 W/m2k. 

Bij HR++ glas van 4 en 5mm HR++ en een spouw van 15mm is de U-waarde 1,1 W/m2k.

Wordt het glaspakket te dik met een brede spouw (totaal 24 mm) kan je altijd nog kiezen voor Kryptongas. Dit is iets duurder maar behaalt hogere isolatiewaarde met een kleinere spouw, dus dunnen glaspakket.

Je woning is met HR++ glas dus bijna vijf keer beter geïsoleerd dan met enkel glas. Dat scheelt aanzienlijk in de stookkosten. 

Geluidsisolatie

Woon je in een straat met veel verkeer, dicht bij het spoor, of komt er veel vliegverkeer over je huis, dan kan dit erg hinderlijk zijn. In zo’n geval zou je op zoek kunnen gaan naar geluidswerend gelaagd glas. 

Dit type glas beschikt over een of meerdere lagen folie die tussen de twee glasbladen wordt gesmolten waardoor trillingen van buiten niet naar binnen kunnen. 
Het verschil met een normaal dubbel glas van 6mm dikte is aanzienlijk; zo blijkt uit metingen die zijn gedaan in een laboratorium. De isolatiewaarde neemt bij gelaagd dubbel glas toe met 6 decibel van 33dB naar 39dB. Bij glas van 8mm dik is dit zelfs 42dB. 

Er komt overigens meer kijken bij geluidsisolatie. Is het bijvoorbeeld ook nodig om isolatieroosters te plaatsen die zijn voorzien van geluiddempend schuim? En heeft jouw woning last van geluidslekkage? Laat je daarom voor dat je nieuw glas bestelt voldoende informeren bijvoorbeeld bij inkoopglas over de verschillende soorten isolatieglas en wat voor jouw woning de beste keuze is. 

Gesponsored blogbericht
There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.