https://www.ilovemyinterior.nl/wp-content/uploads/2018/04/Studio-Matsalla.jpg

Mid-century modern: de skinny jeans van je interieur

Je ziet het werkelijk overal: mid-century modern meubels. Strakke, enigszins schuine lijnen. Hout. Ronde knoppen. En kleur. Waarom is deze stijl toch zo populair, ook al heb je het misschien niet eens door?

Die kuipstoeltjes die je werkelijk in ieder huis tegenkomt, je weet wel, die zo op die van Eames lijken? Valt onder mid-century modern. Banken met strakke lijnen en iets schuin staande poten? Mid-century modern. Tv-kastjes van glanzen hout, ronde knoppen en schuifdeurtjes? Mid-century modern.


Planete deco

Roomed
Maar waarom is mid-century modern zo populair?

Zonder dat we het door hebben, blijft het design van ruwweg tussen 1930-1965 onvermoeid populair. Maar waarom? Dat is eigenlijk heel simpel: de iconische meubels die tussen 1930-165 zijn ontworpen, zijn zowel mooi om naar te kijken als praktisch.

Neem nou een kuipstoel van Eames (of een die erop is geïnspireerd). Ze nemen niet veel ruimte in, zijn licht. Je kunt er makkelijk mee leven en wonen. De stoelen schuiven makkelijk onder de tafel, zitten lekker. Zijn snel te verplaatsen en passen bij zowat ieder interieurstijl. En voor de iconische tulp-tafel van Eero Saarinen geldt precies hetzelfde. Het is een stuk gezelliger zitten aan een ronde tafel en doordat het blad op één voet rust, neemt hij een stuk minder ruimte in.


Studio Matsalla

My Paradissi

Door sommige experts wordt de stijl ook wel de ‘skinny jeans’ van de interieurwereld genoemd. Deze broek hangt al jaren in de winkels, ongeacht wat er op dat moment ‘in’ is. Iedere vrouw heeft minstens een paar in de kast liggen. En niet zo gek ook; het is een ontwerp dat bij iedereen past. Dat altijd flatteert en overal mee te combineren is. En omdat mensen het gewoon een mooie broek vinden. Hetzelfde geldt voor mid-century modern design; er is makkelijk mee te leven en staat door de strakke lijnen en slim design altijd mooi.


Westelm

Apartment Therapy
Pop cultuur en media

Daarnaast is er nog wel een andere verklaring te vinden voor de immense populariteit. Namelijk pop cultuur. De (wij vinden geweldige) serie Mad Men speelt zich bijvoorbeeld af in de jaren ‘60 en besteedde een ongekend hoog bedrag aan de set. 7 seizoenen lang kon je je vergapen aan het mooiste design. Tel daarbij de kracht van social media op en het is wel duidelijk waarom de stijl maar niet weg wilt gaan. Waar je ook kijkt, je ziet mid-century modern meubels en woonaccessoires voorbij komen. En dan bedenk je weer hoe goed die ene stoel bij jou thuis zou staan.

Mid-century modern is niet zomaar een stijl. Het is eigenlijk dé stijl.

Heb jij thuis ook mid-century modern meubels of elementen? Of ben je die witte kuipstoelen nu wel weer zat? Laat een reactie achter in de comments, wij zijn heel benieuwd!

Shoppen in deze stijl
There are no comments

Add yours