https://www.ilovemyinterior.nl/wp-content/uploads/2018/05/Pinterest.jpg

Klein wonen: met deze tips word je huis groot

Zo maak je maximaal gebruik van je beperkte aantal vierkante meters, mocht je klein wonen.

We beginnen dit artikel met een persoonlijke ervaring. Ik ben zo iemand die constant wilt verhuizen. Altijd zie ik een aanleiding om door te stromen naar de volgende woning. De ene keer is de lelijke keuken in de aanbouw de oorzaak, de andere keer het gebrek aan ruimte slaapkamers. Zodra die drang bezit van mij neemt, open ik Funda. En bij de filters vul ik dan standaard in dat het woonoppervlakte groter moet zijn dan 120 vierkante meter. Waardoor er, achteraf gezien, pareltjes van huizen aan me voorbij gaan. Op de een of andere manier heb ik het namelijk in mijn hoofd dat een nieuw huis altijd groter moet zijn. Maar waarom eigenlijk? Want het kan best zo zijn dat er op deze manier een geweldige jaren ‘30 woning aan mijn aandacht is ontglipt, met nog een authentieke granito vloer en glas-in-lood raampjes. Alleen maar omdat ik zo op die vierkante meters hamer en klein wonen niet zie zitten.

Klein wonen: zo maak je maximaal gebruik van de ruimte

Ik wil daarom aan mezelf en aan jullie laten zien, dat je ook groots kan wonen met maar een beperkt aantal vierkante meters tot je beschikking. Het zit ‘m vooral in het slim omgaan met de ruimte en lichtinval. En het accepteren dat je kinderen misschien een kamer moeten gaan delen.

Spiegels

Het is een truc die al zo oud is als Metusalem: een ruimte transformeren met spiegels. Ze vangen en reflecteren niet alleen al het aanwezige daglicht, maar ze verdubbelen optisch de ruimte ook. Krijg je er gratis en voor niets ineens heel wat vierkante meters bij en blijk je ineens helemaal niet zo klein te wonen!

een grote spiegel laat de kamer ruimer lijken
Planete Deco 

Multifunctionele meubels

Goed, een spiegel ophangen is vooral een cosmetische oplossing. Maar in die spiegel kun je niet ineens een nieuwe kast of bank kwijt. Oplossing: maak een bank die ook een kast is. Of een kast die ook een bank is. In de zitting kun je dan heel veel speelgoed of andere rotzooi kwijt en het ziet er ook nog eens heel tof uit. Zet daarbij nog eens een ronde tafel en je hebt zeeën van ruimte.


Met een ronde tafel en multifunctionele meubels is klein wonen geen probleem!
Maison Demeure
Een bank die ook als opbergruimte dient, is ideaal voor mensen die klein wonen.
Pretty Nice 

Aandacht afleiden met een eyecatcher

Blijf je maar naar die vier muren kijken die je insluiten? Zorg ervoor dat je iets anders hebt om naar te kijken. Het liefst iets heel groots dat je aan de muur kunt hangen. Je ogen worden dan naar de eyecatcher getrokken, waardoor je de kleine ruimte lijkt te vergeten.


Leid de aandacht af van een kleine ruimte door een grote eyecatcher aan de muur te hangen
Makeover.nl 

Een grote poster of andere eyecatcher aan de muur zorgt ervoor dat alle aandacht naar één punt wordt geleid, in plaats van het beperkte oppervlakte
Pinterest 

Creatief met oppervlaktes: ga de hoogte in

We hadden het al even over een kast die je ook als bank kunt gebruiken. Als je de zijkanten ook nog eens flink de hoogte in laat gaan, benut je ook de ‘loze’ muurruimte. In de keuken kun je dit idee zelfs doortrekken naar het plafond: hang een pannenrek op en bespaar zo kostbare kastruimte.


Betekent klein wonen in jouw geval ook een kleine keuken? Hang een pannenrek aan het plafond voor extra opbergruimte!
Pinterest

Verlichting

Donkere ruimtes doen kleiner aan. Dus is het zaak om kamers zo licht mogelijk te maken. Overdag kun je dat doen met spiegels en daglicht, in de avond met zorgvuldig uitgekozen verlichting. Dit doe je door lampen op verschillende hoogtes te plaatsen. Een grote plafondlamp die veel licht verspreid, een mooie lamp met grote kap in de hoek en nog een exemplaar dat dicht bij de grond staat. Door voor zoveel variatie te gaan, lijkt je huis een stuk groter.

De juiste verlichting zorgt ervoor dat een kleine ruimte een stuk groter lijkt. Delikatissen

Transparante meubels en elementen

Helemaal terug van weg geweest: stoelen en tafels van doorzichtig materiaal. Ideaal, want hierdoor ontstaat een luchtige look. Het idee hierachter is: hoe meer je kunt zien van een ruimte, hoe groter deze lijkt.


Rom for deg 
Transparante stoelenThere are no comments

Add yours