https://www.ilovemyinterior.nl/wp-content/uploads/2017/12/Woontrendz.jpg

Hier moet je op letten bij het kopen van een kerstboom

Als je op onderstaande punten en tips let, is de kerstboom het terechte middelpunt van alle aandacht en bewondering.

Het kopen van de boom:

Koop er al vroeg eentje.

Er zit eigenlijk geen enkel voordeel aan het wachten met kopen van een boom tot het laatste moment. Misschien zijn ze dan wel goedkoper, maar alle bomen worden al eind oktober, begin november gekapt en uit de grond gehaald. Die naalden gaan dus toch wel op de grond vallen. En als je al vroeg een boom koopt, heb je de meeste keuze. Daarnaast kunt je de boom meteen goed verzorgen, waardoor hij wél lang meegaat.

Koop geen voorverpakte boom.

Ga naar een tuincentrum of kerstbomen-boer waar de bomen nog in een netje moeten worden gedaan. Zo weet je precies hoe je boom eruit ziet, maar het is ook gewoon beter voor de boom. Zo’n netje stopt de lichtcirculatie, waardoor de boom opwarmt en een stuk sneller zijn naalden zal verliezen.


Woontrendz
 

Het kiezen van de boom:

Kleur

De kleur van de naalden moet donker groen zijn, in plaats van bleek en uitgewassen. De naalden mogen een beetje wax-achtig aanvoelen en zeker niet droog. Aai de boom als test; vallen de naalden er makkelijk af? Dan kun je de boom laten staan.


West Elm
Naalden

Is je grootste zorg tijdens december een vloer vol met naalden? Koop dan een Nordmann Spar. Deze bomen staan erom bekend amper naalden te verliezen.

Nog beter in de strijd tegen naalden: een boom met kluit. Deze kun je water blijven geven en hij heeft nog wortels om voedingsstoffen op te nemen.


Roomed 

Het voorbereiden van de boom:

Een kerstboom houd je langer ‘vers’ door een paar centimeter van de onderkant af te zagen en ‘m dan een paar uur in een emmer met water te zetten. Het liefst de hele nacht, zodat de boom zoveel mogelijk water op kan zuigen.

Zet een boom na aankoop sowieso eerst een nachtje in de schuur of garage. Zo kan deze acclimatiseren.


Home Deco 

Het verzorgen van de boom:

Probeer je boom in een emmer te zetten, in plaats van een klem. Zo kun je ‘m gehydrateerd houden en vallen de naalden minder snel uit.

Daarnaast is het aan te raden om de boom uit de buurt van direct zonlicht, tocht en de verwarming te houden. Hierdoor droogt de kerstboom minder snel uit en – je raadt het al – dan vallen de naalden minder snel uit. Wil je het echt goed doen? Hang dan LED-verlichting in de takken, deze worden niet zo heet en het is beter voor het milieu.

Na de kerst

Wil je de boom (mits met kluit gekocht) niet zomaar weg gooien na de kerst? Dan kun je deze in de tuin planten. Bedenk je van te voren wel een paar dingen:

  • Kerstbomen kunnen nogal hoog worden. Denk aan tientallen meters! Gelukkig groeien ze niet erg hard en kun je ze nog best wat jaren als boom gebruiken.
  • De kerstboom kan alleen in de tuin worden geplant als het niet vriest. Fijn dat we in Nederland wonen.
  • Zo ga je te werk met het planten: verwijder de pot en let op dat je de haarwortels niet beschadigd. In de aarde maak je een diep gat waar de boom in komt te staan. Het gaat mag – nadat de boom erin staat – dichtgemaakt worden met goede potgrond. Om te overleven, moet de boom de eerste maanden elke week flink water krijgen.
  • Wil je de boom juist planten, zodat je deze volgend jaar weer kunt gebruiken? Dan kun je de boom met pot en al planten. Door de pot iets boven de grond uit te laten komen, komt deze volgende kerst weer makkelijk los. Vergeet de boom niet regelmatig water te geven.There is 1 comment

Add yours

Post a new comment