https://www.ilovemyinterior.nl/wp-content/uploads/2013/09/Futurist-Architecture.jpg

Een Japans interieur: warm minimalisme en respect voor de natuur

In Japan weten ze heel goed een moderne cultuur met oude normen, waarden en tradities te combineren. Ook in een Japans interieur zie je dit goed terug. Er is respect voor eeuwenoude religies, maar ook voor het design van nu.

Japan is een geweldige inspiratiebron voor designers, interieur stylisten en andere creatievelingen. Het land omarmt zowel hypermoderne ontwerpen, als eeuwenoude traditionele gebruiken. Zo ontstaat er een perfecte mix van authentieke details, sfeer en functionaliteit. Als we dit alles in één woord samen zouden moeten vatten, komen we al snel uit bij ‘minimalisme’.

Natuur speelt een grote rol in het Japanse interieur

In de Japanse cultuur speelt de natuur een grote rol. Dat heeft te maken met de twee grote religies in het land, het Boeddhisme en het Shintoïsme. Aanhangers van het Shintoïsme geloven in de Kami: geestelijke krachten die huizen in bomen, bergen, zee of wind. En ook Boeddhisten vinden in harmonie leven met de natuur heel belangrijk.

Tegenwoordig zijn Japanners niet meer zo religieus, maar de gebruiken ervan zie je nog steeds terug in het dagelijks leven. Hierdoor staan in een Japans interieur natuurlijke materialen, organische vormen en sereniteit centraal. Zo kun je bijvoorbeeld de schuifdeuren in Japanse huizen goed verklaren. Buiten kan makkelijk naar binnen worden gehaald en ruimtes kunnen snel groter en kleiner worden gemaakt.

Minimalistische inrichting

Chaos en rommel passen natuurlijk niet bij sereniteit en grote, open ruimtes. Daarom kiezen de Japanners vaak voor strakke, minimalistische meubels en bezitten ze niet al te veel spullen en woonaccessoires. De opbergruimte die ze wel nodig hebben, is slim verstopt onder bijvoorbeeld een trap.

Door het gebruik van materialen als hout, bamboe en riet, maar ook het neerzetten van grote plantenbakken en mooie bloemen wordt de ruimte toch nog als warm ervaren. Woonaccessoires zijn trouwens niet helemaal verboden: met zorgvuldig uitgekozen spullen van hoogwaardig, natuurlijk materiaal kun je toch die Japanse look en feel creëeren. Een ding is zeker: jij zult je in zo’n interieur heerlijk ontspannen voelen én een stuk meer tijd overhouden. Want met zo weinig spullen, hoef je ook veel minder op te ruimen en schoon te maken.

Inspiratie Japans Interieur

Kun je je nog niet helemaal voorstellen hoe je de Japanse stijl toe kunt passen in jouw Westerse woning? Bedenk je dan dat deze stijl veel weg heeft van andere populaire interieurstijlen. Zo ken je de liefde voor open ruimtes van het industrieel wonen en het resepct voor de natuur van Scandinavisch wonen. Benieuwd hoe dat er uit ziet? Wij verzamelden de mooiste voorbeelden van Japanse sereniteit voor je.


HomeDeco 

Sight Unseen 

Making your home beautiful 

Designmag 

Modern Home Decor 

Roomed

Divisare

Little Piece of Me 

Juutaku Design 

Futurist Architecture 

From moon to moon There are no comments

Add yours