https://www.ilovemyinterior.nl/wp-content/uploads/2017/10/Rietveld-Woonkamer2.jpg

Inspiratie verlichting: zo kies je voor iedere ruimte de juiste lamp

De sfeer in huis staat of valt met de verlichting. De lichtinval van de ramen is hierbij belangrijk, maar ook de soort lampen die je kiest. Wat voor licht moeten ze geven, waar plaats je ze? Dat lees je in dit artikel!

Een lamp uitzoeken doe je eigenlijk per ruimte in huis. In de woonkamer heb je een goede lichtbron nodig om ‘s avonds nog te kunnen lezen en verder wat sfeerverlichting. De eetkamer of -hoek is weer een heel ander verhaal. Waarschijnlijk wil je goed kunnen zien wat je eet én veel mensen werken, studeren en leven ook nog aan die tafel.

Inspiratie verlichting

Wij nemen je aan de hand van de verschillende ruimtes en hoekjes in huis mee op lampen inspiratie!

Inspiratie verlichting: Gang

Klaar met werken? Dan pakken de meeste Nederlanders de fiets terug naar huis. In de herfst- en wintermaanden betekent dat regen en wind trotseren en zeiknat in het donker thuiskomen. Wel zo fijn als je dan een huis binnenstapt waarbij je een ‘warm welkom’ gevoel krijgt. Door het juiste licht met een warme toon te gebruiken, voelt het al snel als thuis. Maar je moet in de gang ook wat kunnen zien, bijvoorbeeld om ‘s morgens nog even snel je kapsel en make-up te checken.

In de gang kun je daarom het beste één lamp aan het plafond hangen. Het liefst een lamp die wat aparts heeft en kan dienen als pronkstuk van de ruimte. Vaak is de hal namelijk zo klein, dat je niet heel vele plek meer over hebt voor andere eyecatchers.


Bron: Instagram 

Bron: Gravity Home
Inspiratie verlichting: Woonkamer

Deze ruimte is er vooral om te ontspannen en bij te komen na een drukke dag. Je wilt hier dus absoluut geen felle verlichting, maar juist wat subtiels om sfeer te creëren. Dit bereik je het best door een gave staande lamp uit te kiezen, die je in een handige hoek plaatst. Voor wat meer lichtpunten zet je nog een of twee kleine lees- of tafellampen neer.

Bron: Bron: Rietveld Licht en Wonen

Wat nu helemaal in is: een losse lichtbron aan een koord of touw. Je kunt deze gewoon aan het plafond bevestigen, maar ook draperen over een wandplank of over een haak hangen.


Bron: Rietveld Licht en Wonen
Inspiratie verlichting: Keuken en eethoek

Als je aan het koken bent, wil je kunnen zien wat je doet. Veel mensen kiezen daarom voor spotjes in het plafond. Doordat je op meerdere punten een lichtbron hebt, wordt de ruimte compleet verlicht, in plaats van een zorgvuldig uitgekozen hoekje. Om toch wat knusheid in je keuken te brengen, kun je dimmers plaatsen. Zo heb je niet constant het gevoel dat er een bouwlamp aanstaat.

Bron: Keeelly91

Bron: Rietveld Licht en Wonen

Voor boven de eettafel geldt bovenstaand principe eigenlijk ook, al mogen de lampen hier wel een statement aan de ruimte geven. Vaak kun je aan de eethoek de stijl van het complete interieur aflezen. Twee grote, industriële lampen boven een tafel gecombineerd met hout en staal, Marokkaanse lampen in een wat meer Oosters interieur, stoffen lampenkappen in een neutrale kleur voor de liefhebbers van landelijk en ga zo maar door.


Bron: Rietveld Licht en Wonen
Inspiratie verlichting: Slaapkamer

Nog meer dan in de woonkamer is deze ruimte er om tot rust te komen. Een nachtlampje om te lezen en een kleine, warme lichtbron aan het plafond om iets te kunnen zien als je de kamer binnenkomt. Meer is er niet nodig.

Bron: Decoholic 
Bron: Interieur & Inrichting There are no comments

Add yours