https://www.ilovemyinterior.nl/wp-content/uploads/2017/01/foto_1.900x0.jpeg

I LOVE DUTCH DESIGN – Flax Chair van Christien Meindertsma

In onze wekelijkse blog I love Dutch Design laten we je kennis maken met ontwerpen van Nederlandse ontwerpers die dicht bij ons hart liggen. In Nederland vinden we veel verschillende ontwerpers met uitgesproken Dutch Design ontwerpen.

Wat is Dutch Design?

Niet alleen een bepaalde groep ontwerpers behoort tot Dutch Design maar het is een alles omvattend begrip dat cultuur, mentaliteit en tijdsgeest laat zien die kenmerkend is voor Nederland. Het denken in functionele ontwerpen die oplossingsgericht zijn. Brutaal, vrij, eigenzinnig, humaan en relativerend zijn kenmerken van ontwerpen die een Dutch Design label krijgen. Maar ook het denken in vrijheid, niet meegaan met de rest van de massa en de stake holders betrekken bij de oplossing zijn van belang. Dutch Design is niet alleen maar ontwerp van Nederlandse bodem maar een mentaliteit waarbij ontwerpers van over de hele wereld aan meewerken.

Christien Meindertsma – Flax Chair

De Flax Chair van Christien Meindertsma is Dutch Design op alle vlakken. De stoel is gemaakt van vlas en PLA (een bio plastic). Vlas is een lastig natuurlijk materiaal om te verwerken, door de korte vezel zijn vlas vezels niet gemakkelijk te verwerken. Toch is Christien erin geslaagd om van vlas een stoel te maken.

De PLA die gebruikt is in de stoel is een perfect constructie materiaal. Wanneer je PLA vormt en verwarmd in een pers zal deze overal insmelten. Dit maakt dat het materiaal samen met vlas een sterke en harde compositie vormt. De stoel is ontworpen uit een stuk vlas van ongeveer 60 bij 90cm. Zowel de poten als het zitvlak zijn hieruit ontstaan, hierdoor wordt optimaal gebruik gemaakt van het materiaal dat beschikbaar is.

Niet voor niets is de Flax Chair winnaar van de 2016 Dutch Design awards.

30_web-1-breedchristien-meinderstmachairphoto-by-studio-aandacht-1 30_web-3-breedchristien-meindertsmachairphoto-by-studio-aandacht 30_web-2-breedchristien-meindertsmachairphoto-by-studio-aandacht-1 foto_1.900x0

foto’s: www.christienmeindertsma.com
There are no comments

Add yours