https://www.ilovemyinterior.nl/wp-content/uploads/2013/12/Witte-woonkamer.jpg

Tips bezichtiging: houd hier rekening mee als je een huis gaat kopen

Zit jij middenin een verwoede huizenjacht? Leuk, maar vooral ook heel stressvol. De huizenmarkt is tegenwoordig nogal gejaagd en mensen zitten je constant op de hielen. Geen tijd dus om je druk te maken of een huis wel naar je smaak is ingericht. Hoe je dat doet? Lees onze tips bezichtiging.

Niets is leuker dan lekker bij mensen naar binnen gluren. Vooral ’s avonds tijdens een ommetje kan het echt een sport zijn om zo onopvallend mogelijk in bepaalde buurten door de ramen te kijken. Lekker wegdromen bij de mooiste interieurs, of fantastisch blij zijn dat jij niet degene bent die de 1001 beeldjes van uilen hoeft schoon te maken.

Maar dan komt het moment dat je huizen gaat bezichtigen. Ineens moet je dus door die uilen heen kunnen kijken, of het huis voor je zien zonder die spuuglelijke vloer. Best moeilijk, maar zeker in tijden van een razendsnelle huizenmarkt heel belangrijk!

Tips bezichtiging

Bij het kopen van een nieuwe woning is het vooral de bedoeling dat je kijkt naar de indeling van een huis. Zit de keuken voor jou op een logische plek? En zo nee, is deze dan makkelijk te verplaatsen? Is er genoeg ruimte om alle spullen en gezinsleden kwijt te kunnen? Zijn er genoeg slaapkamers? Daarna is pas het uiterlijk van het interieur van een huis belangrijk, want: dit kun je makkelijk zelf aanpassen. toch zijn veel mensen geneigd om niet verder te kijken dan die bedenkelijke kleur blauw op de muur, of de schrootjes die alle muren bekleden. En dat is heel jammer.

Door de rommel heen kijken

Het staat op alle handige websites en in boekjes als je je huis gaat verkopen: zorg ervoor dat het is opgeruimd als er kijkers over de vloer komen. Maar niet iedereen heeft dezelfde mening over wat nu opgeruimd is of niet. Laat je hier echter niet door beïnvloeden! Een huis heeft niet ineens minder potentie als het rommelig is, of er verkeerde kleuren op de muur zitten.

Om je hier een beetje bij te helpen, stelden wij een lijstje samen met tips voor tijdens de bezichtiging:

  • Rommel is van de huidige bewoners, niet van jou.
  • Beeld jezelf in hoe de ruimte eruit komt te zien als de blauwe of gele muren in een neutrale tint zijn geverfd. Veel makelaars visualiseren dit, door aangepaste foto’s op Funda te plaatsen. Is een huis iets te veel naar persoonlijke smaak ingericht? Dan plaatsen ze naast de ‘echte’ foto’s ook bewerkte exemplaren online. Paarse muren zijn hierop dan wit en een badkamer modern. Zo kun jij de volle potentie zien in een huis. Zelfde ruimte, andere uitstraling. Probeer dit ook voor jezelf te doen!
  • Bedenk alvast waar jij je eigen meubels neer gaat zetten. Dit kun je tegenwoordig heel makkelijk doen met een online tool, zoals 3D Homeplanner of de IKEA Home Planner. Voordat je gaat maak je online al een grove indeling en zo weet jij alvast wat er allemaal mogelijk is.
  • Doet een huis ouderwets of stoffig aan door een of andere aparte verzameling in een vitrinekast? Bedenk dan dat dit niet jouw verzameling is en dat al die uilen straks met de oude bewoners zijn vertrokken.
  • Een vies huis kan schoon gemaakt worden.
Huis verkopen: tips bezichtiging

Ben jij juist degene die verkoopt? Dan heb je ook een heleboel aan bovenstaande tips! Ruim op, maak schoon (ramen lappen!) en maak persoonlijke hoekjes wat neutraler, bijvoorbeeld met een likje verf. Mensen kijken maar moeilijk door rommel en smaak heen, waardoor jouw huis ten onrechte te lang te koop staat.

Met opruimen bedoelen we natuurlijk dat de kijkers niet moeten struikelen over het speelgoed op de vloer, maar ook dat alle oppervlakten leeg zijn. Weg met die stapel tijdschriften op tafel, verplaats je verzameling kruiden van het aanrecht naar een keukenkastje en doe je verzameling met uilen  alvast in een verhuisdoos. Kortom; hou het lekker saai en neutraal.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Kijk dan eens naar onderstaande foto’s!

Wellicht vind je deze kamer een tikje steriel, maar het is door al het wit wel een stuk makkelijker voor de potentiële kopers om de knoop door te hakken. Daarnaast maakt het wit de ruimte groter en wordt het daglicht nog beter benut. Foto van Gingerbreadhouse 

Is een ruimte redelijk donker, maar kost te veel tijd, moeite en geld om het helemaal aan te pakken? Overweeg dan een wit vloerkleed. Zo heb je toch nog een groot oppervlak dat veel daglicht opvangt, waardoor de ruimte een stuk lichter wordt. Foto van Lo Studio

Heb jij donkere meubels in huis? Dit kan heel mooi zijn, maar het verkleint de ruimte ook een beetje. Je kunt het geheel wat frisser en toegankelijker maken door wat witte kussens en plaids over je bank te leggen. Foto van Setting for Four.

Een zonnescherm is een luxe detail van je huis en dat wil je graag laten zien. Maar het brengt ook schaduw binnen, waardoor de ruimte kleiner wordt. Bedenk dus goed of er verder nog genoeg daglicht naar binnen valt. Foto van Uw Tuin.

Houd alle oppervlakten leeg en zorg dat alleen de echte, onmisbare items overblijven. Dat betekent dat de knutselwerkjes van de kinderen in een map moeten, maar ook dat die ene vaas waar jij verliefd op bent wellicht even moet wijken. Foto van IKEA.
There are no comments

Add yours