https://www.ilovemyinterior.nl/wp-content/uploads/2017/08/A-Frame-House-by-BaksvanWengerden-Architecten-SH-House-1.png

Een jaren ’30 huis in een A-silhouet

Van Wengerden is een Nederlands architectenbureau uit Amsterdam, dat met hun moderne designs authentieke gebouwen compleet veranderd. En dat zonder het oorspronkelijke gevoel en sfeer verloren te laten gaan.

Dit is dan ook precies wat ze hebben gedaan bij onderstaand jaren ‘30 huis in het dorpje Bentveld, dat tussen Haarlem en de kust ligt. Het huis is oorspronkelijk gebouwd met een zadeldak en daaronder rechte muren die kleine, donkere kamertjes herbergden. Een historisch huis is prachtig, maar van lichtinval is weinig sprake.

De toevoeging van Van Wengerden geeft het huis een complete A-vorm, waardoor het op een soort moderne pyramide lijkt.

In verband met het nieuwe design, werden de oorspronkelijke binnenmuren verwijderd. Allemaal onderdeel van het plan om het huis minder donker en ingesloten te maken, maar juist ruim en licht.

Door het nieuwe, open plan interieur komt er veel meer natuurlijk licht binnen en is er ongelimiteerd uitzicht op de tuin en de veranda. De betonnen verlenging, zonder extra details en in alle eenvoud, staat in schitterend contrast met de traditionele buitenkant waardoor de authentieke elementen alleen maar versterkt worden.

Het huis is dus op de begane grond van al zijn oorspronkelijke kamers ontdaan. Hierdoor ontstaat er een geweldige, open ruimte waarin volop geleefd kan worden. Doordat de achterwand compleet van glas is, wordt de tuin optisch ook betrokken bij de oppervlakte.

Het was door deze werkwijze wel nodig om de trap naar achteren te verplaatsen, waardoor deze nu aandoet als het ‘ruggengraat’ van het huis.

De aanbouw zelf is uit beton opgetrokken. Het voelt en lijkt als een natuurlijke verlenging van het dak en het gebrek aan details versterken de vorm alleen maar.

Foto’s: Van Wengerden



There are no comments

Add yours