https://www.ilovemyinterior.nl/wp-content/uploads/2017/10/ilovemyinterior-3-2.jpg

Donker huis? 6 tips voor meer licht in je woning

Iedere woning is anders. Sommige huizen zijn gezegend met veel grote ramen, waar andere woningen het met minder daglicht moeten doen. Merk je dat de lampen in jouw woning opvallend vaak branden? Lees snel verder voor 6 handige tips om een donker huis lichter te maken.
Tip 1: Lichte basis

De eerste tip voor een lichtere woning is makkelijk toepasbaar en geen grote investering. Kijk eens om je heen naar je muren en plafond? In welke kleuren zijn deze geverfd? Probeer felle en donkere kleuren te vermijden en kies voor lichte kleuren, zoals helder wit, lichte aardetinten of pastelkleuren, en kies het liefst voor een glansverf. Deze verf reflecteert licht, waardoor de ruimte groter en lichter lijkt. Kijk ook eens omlaag. Ligt er een donkere houten vloer? Wellicht kun je deze zelf opschuren en schilderen in een lichte kleur. Ook een lichte en naadloze betonlook vloer laat een ruimte groter en lichter lijken.

Tip 2: Lichte meubels

Als jouw huis van zichzelf al donker is, dan zijn donkere meubels niet verstandig. Vervang ze door lichte meubels of verf ze indien mogelijk in een lichtere kleur. Kies het liefst voor meubels met dunne poten, waarbij de grond zichtbaar blijft. Dit laat de kamer ruimtelijker ogen.

Tip 3: Spiegels

Spiegels reflecteren licht én verlengen een ruimte optisch. Spiegels zijn hierdoor de perfecte toevoeging aan een donkere woning. Zet een grote spiegel tegenover het raam, zodat deze het daglicht reflecteert. Is dit niet mogelijk? Plaats de spiegel dan tegenover een lamp voor extra licht in je woning.

Tip 4: Lampen

In een ruimte zonder veel daglicht zijn lampen extra belangrijk. Zorg voor voldoende lampen in huis. Kies bij voorkeur voor LED lampen met natuurlijk daglicht. Kleine en minimalistische lampen doen het beter in een donkere ruimte. Deze laten vaak meer licht door en nemen niet onnodig extra ruimte in beslag.

Tip 5: Ramen

Hoeveel lampen je ook in huis hangt, natuurlijk lichtinval blijft altijd het beste. Ben je bereid om te investeren in jouw woning? Kies dan voor nieuwe kozijnen, bijvoorbeeld een schuifpui. Een schuifpui is een grote schuifdeur die voor het grootste gedeelte uit glas bestaat. Hierdoor laat de schuifpui extra veel daglicht naar binnen. Zeker wanneer jouw woonkamer aan de tuin grenst is een schuifpui ideaal. Het is de perfecte manier om je woonkamer meer bij je tuin te betrekken.

Tip 6: Zolder

Heb je een zolderkamer die wat extra daglicht kan gebruiken? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een dakkapel. Een dakkapel zorgt voor meer licht én ruimte, waardoor de zolderkamer ineens van rommelkamer omgetoverd kan worden tot een extra slaapkamer of luxe kantoor. De prijs van een dakkapel begint bij ongeveer € 3.000, inclusief plaatsing. Is een dakkapel op zolder geen optie? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een dakraam of lichtkoepel.
There are no comments

Add yours