https://www.ilovemyinterior.nl/wp-content/uploads/2017/07/Voordeur-1050x1312.jpg

DIY: Zo moeilijk is het schilderen van de voordeur helemaal niet!

Als je een huis hebt gekocht, herken je dit: de voordeur is helemaal niet jouw smaak. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het helemaal niet moeilijk om deze een make-over te geven. Een kleine handleiding tot het schilderen van je voordeur.

De voordeur verven is vooral een klusje wat veel voorbereiding vergt. Met het schilderen zelf ben je niet zo heel lang bezig. Juist door die voorbereidingen, is het wel een klusje dat mensen maar uit blijven stellen. Zonde! Want het kan de look van de buitenkant van je huis echt gigantisch veranderen.

Zet je uitstelgedrag dus even aan de kant en lees onderstaand super simpele stappenplan om de voordeur te verven.

Voordat je gaat beginnen, is het handig om nog even aan deze zaken te denken:
 • Kies een dag uit met een temperatuur tussen 10°C en 25°C.
 • Je krijgt het mooiste resultaat als je het deurbeslag, deurbel en brievenbus losschroeft. Bovendien kun je dan sneller doorwerken.
 • Verf hecht het beste op een schoon oppervlak. Maak de deur daarom schoon met warm water met daarin een ontvetter.
Materiaal:
 • Schilderstape
 • Verfkrabbers of scheermesjes
 • Schuurpapier
 • Verf die geschikt is voor buiten
 • Kwastensetje
 • Hoekkwast
 • Gladde roller
 • Oud papier of een oud laken

Stap 1: Plak de ramen en deurklinken af

Bereid de voordeur voor op het werk wat gedaan moet worden, door het glas en klinken af te plakken. Je kunt rustig wat over de hoeken plakken, want met een scheermesje duw je die restjes later weer naar beneden. Zo ga je zeker te weten niet knoeien en ziet je werk er superstrak uit.
Je mag best wat aandacht en tijd aan dit klusje besteden. Hoe beter afgeplakt, hoe makkelijker het verven wordt en hoe beter het resultaat.

Stap 2: Schuren

Als alles is afgeplakt, kun je oneffenheden weghalen met wat schuurpapier. Door het schuren zal de oppervlakte ook wat ruwer worden, waardoor de verf beter hecht.
Is de voordeur in slechte staat? Krab dan de oude verflagen er af voor je gaat schuren.

Zorg er hierna voor dat de deur stofvrij is, zodat de verf mooi hecht.

Stap 3: Verven

Nu is het al tijd om te verven! Leg een doek op de grond, zodat er geen spatten op de grond komen.

Voor een betere hechting en dekking, is het verstandig de deur eerst in de grondverf te zetten. Let daarbij op de kleur: witte grondverf voor lichte tinten, grijze voor donkere. Laat deze verf minstens een nachtje drogen, voor je met de echte lak aan de slag gaat.

Kies de juiste kwast voor de juiste oppervlakte. Een kleinere kwast dus voor de sponningen van het raam en een rollertje voor de grote vlakken. Een hoekkwast is handig voor kleine hoekjes, waar je anders moeilijk bij komt.

Omdat de voordeur tegen een stootje en allerlei weersomstandigheden moet kunnen, is het nodig twee lagen lak aan te brengen. Na ongeveer 16 uur kun je meestal de tweede laag al aanbrengen. Dit heeft tijd nodig om uit te harden: ongeveer een week. Maar hierna is je voordeur stoot- en krasvast en kan hij er weer een hele tijd tegenaan!
There are no comments

Add yours