https://www.ilovemyinterior.nl/wp-content/uploads/2016/07/@kotelondon-1050x854.png

Een strakke ondergrond en toch sfeer in huis: een beton ciré vloer

De meest gedroomde vloer van dit moment: de gietvloer. En dan nog het liefst eentje van beton ciré. Want door de speciale manier van aanbrengen, geeft dit net wat meer sfeer.

De woontrend van dit moment: een rustige en strakke basis en dit verder naar eigen smaak aankleden. Vaak komt dit neer op glad gestucte, witte muren. Wil je nog meer rust en strakke lijnen in huis creëren? Dan ontkom je eigenlijk niet aan de gietvloer of een beton ciré vloer. Doordat deze uit één glad oppervlakte bestaat, ontstaat er een heel open en licht karakter als je meubels eenmaal staan. Zo’n vloer kan dan wel (in de meeste gevallen) ‘saai grijs’ zijn, het geeft ook een vrij gevoel.

Maar wat is beton ciré nu eigenlijk?

Beton ciré is eigenlijk de ‘originele’ gietvloer: het is de allereerste vorm beton. Het begint met een poeder dat wordt vermengd met een soort hars. Vervolgens wordt het mengsel aangebracht met vegende bewegingen. Je ziet er dus de hand van de maker in terug, wat een authentieke en rustieke feel aan het beton geeft. Je zou het niet zeggen, maar met deze vloer zorg je juist voor een warme sfeer in huis. Dat komt ook door de keuze in kleuren: er zijn zo’n 50 verschillende tinten standaard te krijgen. Van donkergrijs tot heel lichtgrijs en van rode tinten tot blauwe. Wil je een andere kleur? Dit is vaak gewoon te maken!

Door het beton en de hars, is de vloer verbazingwekkend slijtageproof en waterdicht. Daarnaast is hij ook prima te combineren met vloerverwarming. Per vierkante meter betaal je er gemiddeld tussen de €80 en €130 voor. Ter vergelijking: de goedkoopste soort gietvloer (troffelvloer) kost tussen de €60 en €80 per vierkante meter.

Beton ciré op de vloer en het aanrecht in de keukenBron: Design Milk

Het aanbrengen van een beton ciré vloer

Wil jij ook zo’n toffe vloer? Dan kun je hier het beste een professioneel bedrijf voor in de arm nemen. Zo weet je zeker dat het goed gedaan wordt én heb je er geen omkijken naar.

Een vloer van beton ciré moet op een zo vlak mogelijke ondergrond aangebracht worden. Bijvoorbeeld op tegels of de cementvloer in een nieuwbouwhuis. Hout is niet geschikt als ondergrond. Het duurt overigens redelijk lang voordat de vloer helemaal klaar is: gemiddeld zo’n anderhalve week. Dat komt omdat de vloer uit verschillende lagen bestaat en die hebben ieder een dag nodig om te drogen. Tussendoor kun je er dan ook niet op lopen… Eigenlijk is het gewoon het slimst om die gietvloer er meteen in te leggen wanneer je een nieuw huis hebt gekocht.

De voordelen en nadelen van beton ciré

Zoals iedere vloer, heeft ook een beton ciré vloer specifieke eigenschappen. Het voordeel van deze vloer is dat hij slijtvast en makkelijk in onderhoud is. Omdat er geen voegen of naden in de vloer zitten, kun je er makkelijk met de stofzuiger, bezem of dweil overheen. Het materiaal is geschikt voor iedere ruimte en een stuk slijtvaster dan andere gietvloeren. Dat maakt het de kosten voor de vloer meer dan waard. En doordat je één groot oppervlakte zonder lijnen of onderbrekingen hebt liggen, lijkt de ruimte een stuk groter.

Let wel even op bij het schoonmaken. Kies voor een middel dat niet zo agressief is en waar sowieso geen chloor in zit of antikalk eigenschappen heeft.

Om je een idee te geven wat nu precies het verschil is tussen een beton ciré vloer en een ‘normale’ gietvloer, hebben we de twee even naast elkaar gezet.

Verschil tussen een beton ciré vloer en een gietvloer
Instagram van @house.no.4
Website van Studio Appelo

 

 

 

 

 

 

 
There are no comments

Add yours